Mens infans in corpore adultus

plm

Fraţii Marx – Love Happy (1949)

Posted by credal on December 20, 2008


Mi-am propus să văd toate filmele cu fraţii Marx, nu numai cele pe care le-au tot dat pe TVR Cultural sau pe TCM. Am ales filmul acesta pentru că joacă în el şi Marylin Monroe, şi eram curios de această combinaţie. Dar spre mirarea(dezamăgirea) mea, mai ales că am văzut-o pe afişul filmului, ea n-are decât un rol minor: o scurtă apariţie, o plimbare prin faţa camerei de filmat, unduiri de şolduri, privire provocatoare, voce semişoptită… Aşaaaa, unde eram ? 😀

Despre filmul acesta se spune că ar fi ultimul în care apar fraţii împreună, deşi Groucho nu a avut multe replici. Citisem că el nu prea a fost de acord cu scenariul şi din această cauză nu s-a implicat prea mult. De aceea nu are nici celebra mustaţă desenată cu tuşul. Şi eu care credeam că se maturizase şi el 😀

Filmul nu abundă de scene comice ca în cele care i-au consacrat, dar nu e chiar de lepădat. Acest film trebuia să fie unul în care joacă numai Harpo şi se şi observă, el pare a fi vedeta principală. Întotdeauna mi-a plăcut stilul lui de a comunica: mimica, gesturile, voioşia, energia, creându-ţi o stare de bună-dispoziţie. Filmul conţine şi efecte speciale, dacă le pot numi aşa, mai interesante fiind în scena urmăririi de pe acoperiş când Harpo se ajută de animaţiile reclamelor luminate pentru a scăpa de urmăritori.

În continuare aş vrea să vă arăt două secvenţe din film. Prima fiind un duet minunat dintre un violonist şi Chico, ale cărui degete parcă dansează pe pian. Nu a mai împuşcat clapele aşa de des, dar face altceva ce n-am mai văzut la el: când începe refrenul mimează vibrato-ul pe pian 😀 Bine, să nu credeţi violonistul este degeaba, se pricepe chiar foarte bine, de aia îi şi spune Chico să nu cumva să cânte mai bine decât el. 😀 Mai au şi ceva replici la fel de delicioase.

A doua secvenţă îi are în prim plan pe Chico şi Harpo. Acesta din urmă doreşte să-i transmită ceva lui Chico, dar, cum e mut, face şi el ce poate. Ce m-a impresionat la această scenă este felul în care-i transmite cuvintele. Nu i le mimează direct ci foloseşte cuvinte sau părţi din ele care se aseamănă la pronunţie. La un moment dat îl chiar strânge de gură pe Chico să pronuţe puţin diferit cuvântul.

Deşi filmul are scene comice nu este aşa de bun şi nu l-aş recomanda celor care nu au mai văzut niciun film cu fraţii Marx.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: