Mens infans in corpore adultus

plm

Monkey Island

Posted by credal on April 18, 2009


Preambul: Imi bag pula in el wordpress si cine mortii ma-sii l-a facut. ma chinui de o juma de ora sa aranjez niste rahaturi de poze. Mi-a pierit tot cheful de a mai scrie. Noroc ca l-am scris deja. Numai ca nu le pot aranja nicicum, sa stea dracu’ textul intre poze nu alaturi. Caca-m-as pe el wordpress.

Ca mare iubitor al genului adventure mi-am zis ca ar fi timpul să joc toată seria Monkey Island, fiindcă n-am avut ocazia spre ruşinea mea. Numai că, după ce am văzut că primul joc din serie a apărut în ’90, am început să dau inapoi. Adică, un joc din ‘90 ? O să pot eu să joc aşa ceva ? Nu înţelegeţi greşit, nu m-am născut cu DirectX 10 în ochi, numai că anumite jocuri mai vechi nu mai intră.

Fac rost de un DVD care are toate jocurile din serie, în plus o grămadă de chestii: walkthrough-uri, coloanele sonore, partituri, jocuri făcute de fani, o grămadă de poze, etc.

Monkey Island 1, sau mai bine zis “The Secret of The Mokey Island” se găseşte pe DVD în trei variante:

– versiunea originală pe dischetă cu grafică EGA pe 16 culori şi sunet pe speaker-ul PC-ului

– versiunea pe dischetă cu grafică VGA pe 256 culori şi sunet MIDI

– versiunea restructurată pe CD cu grafică VGA optimizată, un inventar grafic (ca şi în Mokey Island 2) şi coloană sonoră reînregistrată.

Mă gândeam că o să instalez versiunile mai vechi doar de dragul de a le vedea dar n-o să insist, ci o să joc versiunea a treia.

Şi am instalat prima versiune şi… m-am îndrăgostit pe loc. Mă uitam şi nu-mi venea să cred ce minunăţie au făcut cei de la Lucasfilm Games folosind doar 16 culori. Când a început şi coloana sonoră pe speaker mi s-a făcut pielea de găină. Apoi începe jocul şi vine personajul principal la unu’ şi zice ceva de genul:

“Bună, sunt Guybrush Threepwood şi vreau să devin pirat”,

am fost pe spate de râs. Nu ştiu dacă s-a vrut a fi comică faza, dar pe parcurs sunt diverse momente comice, mai ales când vorbesc cu un grup de piraţi, şi se ceartă între ei, ba îşi mai şi trag câte una.

Apoi mi-am zis să fac şi nişte poze da n-am reuşit nicicum până nu mi-a dat Chiperiu DOSBox. Mă enervase la început că nu ştiu de ce (DOSBox-ul mă enervase) când am rulat jocul din el, s-a pornit sunetul pe MIDI. Noroc că am găsit un fişier dosbox.conf  şi am făcut nişte modificări şi am reuşit să-l fac să meargă pe speaker. Ori joc varianta originală, ori ce puii mei ? 😀

monkey_001

Uitaţi-vă şi voi ce frumos se vede lumina de la ferestre :D. În zona asta a oraşului luminile se aprind şi se sting (aleator, cred), la fel, există oameni care din când în când ies de pe o uşă şi intră pe alta. Mă gândesc că încă de pe vremea aia exista o doză de realism în joc.

monkey_002

monkey_003

monkey_004

monkey_008

monkey_005

Minunăţie de hartă 😀 Te şi arată cum te deplasezi pe ea:

monkey_006

Am înţeles că jocul acesta este primul care a folosit scalarea personajelor, adică modificarea mărimi acestora în funcţie de poziţia lor pe ecran. Acest procedeu ajută la crearea impresiei de adâncime. Am înregistrat puţin din joc să vedeţi cum arată:

Advertisements

One Response to “Monkey Island”

  1. dush said

    ooo..monkey island e o bijuterie de joc. in versiunile ceva mai recente au niste dialoguri absolut geniale (de gen, lupta intre pirati insa nu cu sabii ci cu tot soiul de replici la care tre sa dai raspuns) si un design foarte misto pentru un joc cartoon like.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: